Kia EV6 2022 kini di Malaysia – varian GT-Line AWD, bateri 77.4 kWh, 325 PS, jarak 506 km; dari RM301k

[ad_1]

Selepas dipertontonkan di peringkat tempatan pada hujung Mei lalu, Kia EV6 2022 telah pun mula dibuka tempahannya untuk pasaran Malaysia. Ia ditawarkan dengan varian tunggal GT-Line, dan merupakan product import sepenuhnya (CBU) yang dibawa masuk dari negara kelahirannya, Korea Selatan.

EV6 merupakan product produksi elektrik sepenuhnya pertama dari Kia yang telah didedahkan pada peringkat world Mac lalu, dan ia dihasilkan menerusi system Electrical-Global Modular Platform (E-GMP) sama dengan Hyundai Ioniq 5, yang telah pun dilancarkan di sini.

Ia diberikan penjana kuasa yang menyaksikan gandingan dua motor elektrik untuk pacuan semua-roda yang mampu menghasilkan keseluruhan output mencecah 325 PS (321 hp atau 239 kW) dan tork 605 Nm. Ia memboleh EV6 dipecut dari -100 km/j dalam 5.2 saat dan kelajuan maksimum mampu dicapai hingga 183 km/j.

Motor elektrik berkenaan dikuasakan dari bateri lithium-ion 77.4 kWh dan mampu memberikan jarak sehingga 506 km bagi pengecasan penuh mengikut regular WLTP. Untuk pengecasan, EV6 ini menyokong pengecas AC (sambungan Style 2) 11 kW, dengan pengecasan penuh mengambil masa sekitar tujuh jam. Ia juga menyokong pengecasan DC (sambungan CCS2) pada 350 kW, dengan tahap pengecasan 10-80% hanya sekitar 18 minit.

Sebagai tambahan, ia turut diberikan sistem pengecas Integrated Charging Command Unit (ICCU) dengan fungsi auto-to-load (V2L) yang mampu menyahcas tenaga daripada bateri kenderaan. Fungsi V2L juga menyalurkan kuasa sehingga 3.6 kWh dan membolehkan ia mengoperasikan aksesori gaya hidup elektronik.

Mengetengahkan falsafah rekaan baharu “Opposite United”, EV6 ini ditampilkan dengan karakter yang penuh futuristik dan perincian berteknologi tinggi. Sisi moden dan sofistikated cukup terserlah menerusi wajah hadapannya dengan penampilan lampu utama projektor dwi LED, digandingkan bersama lampu nyalaan siang LED ‘Digital Tiger Face’ serta ‘Tiger Nose Grille’.

Untuk profil sisinya pula, garisan yang tajam memberikan menghasilkan aerodinamik, ditambah pula dengan karakter garisan yang merentangi bahagian bawah pintu hingga ke gerbang roda belakang. Tiang-C di belakang juga direka lebih condong, disepadukan dengan kemasan hitam berkilat yang menampakkan cermin tingkap yang lebih lebar.

Bukan itu sahaja, perincian luaran seperti pelindung ruang roda yang diwarnakan dengan warna badan, serta apron hadapan lebih agresif dengan serlahan hitam berkilat turut menyerlahkan lagi imejnya. Apron belakang juga berbeza dari versi Wind biasa, serta diberikan rim 20-inci bersama tayar 255/45R20.

Untuk ruang dalamnya pula, EV6 ini ditampilkan dengan papan pemuka yang condong ke hadapan, memberikan ruang yang lebih luas untuk penumpang hadapan. Ia turut diserlahkan dengan warna hitam sebagai tema utama bersama serlahan-serlahan putih. Dua skrin infotainmen bersaiz 12.3-inci diletakkan pada papan pemuka yang turut menampilkan fungsi Apple CarPlay dan Android Car, pengecas telefon pintar tanpa wayar dan Bluetooth.

Ciri lain yang turut ditampilkan termasuklah sistem pendingin hawa dua-zon, upholsteri kulit sued, butang penghidup enjin, brek parkir elektronik, cermin pandang belakang dengan automobile-kelam, pencahayaan dalaman LED, roda stereng dengan suis kawalan bagi audio, Bluetooth dan pengesan suara, pedal penukar equipment di belakang roda stereng dan sistem bunyi sekeliling Meridian® dengan 14-pembesar suara.

Selain itu, ia turut diberikan dua soket kuasa, corong udara untuk tempat duduk belakang, empat device USB-Port (sort C), tempat duduk pemandu dan penumpang hadapan larasan kuasa dengan Quality Relaxion, tempat duduk dengan rona hitam dan serlahan putih.

Untuk dimensinya, EV6 berukuran 4,695 mm panjang, 1,890 mm lebar, 1,550 mm tinggi dan jarak roda 2,900 mm. Ia juga memiliki ruang storan kabin yang besar mencecah 520 liter dengan tempat duduk belakang dengan keadaan normal yang boleh mencecah 1,300 liter jika ia dibaringkan.

Bagi aspek keselamatannya, EV6 didatangkan dengan tujuh beg udara SRS (bahagian pemandu & penumpang hadapan, bahagian lutut pemandu, sisi dan tirai) Abdominal muscles, Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Safe and sound Exit Aid (SEA), Sistem Kawalan Cengkaman (TSC), EBD, Bantuan Brek (BA), cagak Isofix dan Kawalan Bantuan Mula Mendaki (HAC) secara normal.

Bagi ciri keselamatan termaju pula, EV6 dilengkapi dengan Bantuan Lampu Tinggi (HBA), Bantuan Pengelak Pelanggaran Titik Buta (BCA) dan Bantuan Pelanggaran Trafik Lintasan Belakang (RCCA), Pemantau Pemandangan Titik Buta (BVM), Bantuan Kekal Lorong (LKA), Amaran Perhatian Pemandu (DAW) dan Bantuan Pengelak Pelanggaran Hadapan (FCA) dengan Junction Turning, selain Bantuan Ikut Lorong (LFA), Pemantau Pandangan Sekeliling (SVM) dengan kamera 360-darjah, dan Kawalan Kelajuan Pintar (SCC).

Ditawarkan dengan lima warna pilihan termasuk Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Runway Purple, Yacht Blue dan tona eksklusif Moonscape, EV6 kini telah pun dibuka tempahan secara rasminya. Harga atas jalan yang ditawarkan untuk EV6 ialah RM300,668, tanpa insurans, yang turut didatangkan dengan waranti lima-tahun/150,000 km dan waranti bateri pula tujuh-tahun/150,000 km.

GALERI: Foto world wide rasmi Kia EV6[ad_2]

Source link